Loader

Clinical Pilates

  /  Clinical Pilates

Wat is clinical pilates?

Cilinical pilates is gebaseerd op de originele pilates methode welke is ontwikkeld door Joseph Pilates in de vroege 20e eeuw. Het is een oefenvorm waarbij gefocust wordt op correcte houding, core stability, balans, controle, kracht en flexibiliteit. Het primaire doel van werken aan motorische controle is de deelnemer te leren controle en coördinatie terug te krijgen over de spieren rondom de wervelzuil en het bekken. We activeren spieren waar we vaak minder controle over hebben en we normaliseren de spieren die vaak overactief zijn. Er is sterke evidentie voor de meerwaarde van therapeutisch oefenen (inclusief clinical pilates) in verschillende fysieke omstandigheden, in het bijzonder bij lage rugpijn en bekkenpijn.

Wat is het verschil tussen klassieke pilates en clinical pilates?

In beide types pilates wordt gewerkt op een mat op de grond, er zijn verschillende belangrijke verschillen tussen beide stijlen:
Een klassieke pilates les is toegankelijk voor iedereen waarbij de oefeningen voor iedereen dezelfde zijn, op hetzelfde niveau.
Clinical pilats wordt gegeven door instructoren met (para)medische kennis, vaak kinesisten/ergotherapeuten/osteopaten met kennis over letsel management en preventie.
Er wordt ingezet op specifieke noden van deelnemers, wat maakt dat de instructor meer differentieert tijdens de les zodat iedereen op eigen manier en naar eigen kunnen kan deelnemen.
De deelnemer wordt meer ‘gemonitord’; bijgestuurd en van dichtbij gevolgd.
Er wordt rekening gehouden met medische voorgeschiedenis en de huidige fysieke toestand (zwanger, rugpijn, diastase na zwangerschap, geen letsel maar geïnteresseerd in preventie en gezond bewegen,…) De les is toegankelijk voor iedereen met of zonder letsel.

Voor wie kan clinical pilates een meerwaarde betekenen?

  • Rug -, nek -of schouderpijn
  • Bekken of heuplast
  • Atleten die techniek willen aanscherpen: vb; golfers, gymnasten, dansers, lopers,…
  • Post orthopedische chirurgie (heup/knie revalidanten)
  • Pre -en post nataal
  • Bekkenbodemproblemen
  • Houdings -en flexibiliteits problemen
  • Algemene conditie opbouw en toning

Wat kan ik van een les verwachten?

Een les duurt 60 min en kan op verschillende manieren gevolgd worden:

  • in grotere groep (max 15p) of individueel bij ‘yoga-pilates-Nazareth
  • individueel of in kleine groep (gezin/vrienden) bij u thuis.

! Tijdens deze huidige corona maatregelen worden bij yoga-pilates-Nazareth alle lessen online georganiseerd. Momenteel worden dus geen groepslessen gegeven. De individuele lessen kunnen doorgaan buiten, met mondmasker en voldoende afstand!

Er wordt gewerkt met een individueel op maat gemaakt plan waarbij persoonlijke doelen  voorop gesteld worden, met respect voor eigen mogelijkheden en grenzen.
Het is een gedifferentieerde, kwaliteitsvolle en cliëntgerichte oefentherapie waarbij zowel de sedentaire als de sportieve deelnemer zich goed zal voelen.
Mensen aanzetten tot meer bewegen, met meer bewegingsinzicht is een streefdoel waarbij het welzijn van de klanten en de positieve sfeer steeds primeert.